Ciasto czekoladowe, upieczone na imieniny cioci Gabi ale przepis dopiero dziś.
Ciasto czekoladowe rodem z Francji. Podobno jada się go z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Może nie będzie to Wasza ulubiona wersja, ale warto spróbować.
130 g cukru pudru
270 g dobrej gorzkiej czekolady
175 g masła
laska wanilii
5 żółtek
5 białek
40 g przesianej mąki pszennej
szczypta soli
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Smaruję blachę masłem i posypuję cukrem pudrem.
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (uwaga, żeby nie przypalić!). Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodaję połowę ilości cukru pudru. Całość mieszam i dodaję miąższ z laski wanilii. Kiedy masa nieco przestygnie, dodaję żółtka, po kolei. Mieszam dokładnie a na koniec dosypuję mąkę.
W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodaję stopniowo cukier puder i ubijam dalej.
Masę czekoladową mieszam dokładnie z częścią piany. Po czym dodaję resztę piany i mieszam bardzo delikatnie. Przekładam do blaszki (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm). Ciasto piekłam ok 40 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pyszne było! :3
OdpowiedzUsuń