środa, 19 lutego 2014

mama gotuje #2 najłatwiejsze ciasto w świecie

Idealny przepis na coś słodkiego dla mam. Szybko się je przygotowuje i jest bez mleka :-)

4 jajka
1/4-1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju lub oliwy
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ja dodałam jeszcze trochę aromatu waniliowego
owoce

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy stopniowo olej, ciągle ubijając.
3. Następnie wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Na koniec wlewamy parę kropel aromatu waniliowego.
5. Ciasto przekładamy do blaszki (ja piekłam w tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie).
6. Na wierzchu układamy owoce.
7. Pieczemy około godziny w temperaturze 160C z termoobiegiem.


2 komentarze: